Ügyeljünk a cselédekre!

Mennyire volt tudatos – vagy takarékos – a 116 évvel ezelőtt élt magyar átlag-hölgy? A Magyar Háziasszonyok közlönyének 1903. augusztus 1.-jei számában Bello Vilma azt taglalja, hogyan él, viselkedik, étkezik, nevel egy takarékos, gondos, intelligens magyar úrnő. Most a ruházkodásra hívom fel a figyelmet, hű, de mennyire máshogy gondolkodunk ma az öltözködésről! Hát íme Vilma tanácsai:

„Az egész család ruházatának összeállítása nem csekély gondot okoz. Tény, hogy a mai, szinte nevetséges divatváltozások mellett ugyancsak meg kell hányni-vetni mindent, hogy a takarékosság szem előtt tartásával megfelelően öltözhessék a középosztály asszonya.

Hogy ki mit eszik, azt nem látja senki, de ha egy úrnő kopott, divatját múlta ruhában jelenne meg valahol, jogosan szólnák meg érte. Azért hát egy elegáns fekete ruhájának okvetlen kell lenni, egy téli, egy nyári alj, amelyeknek szövete nem legyen oly nehéz és ne oly könnyű, hogy ősszel és tavasszal ne lehessen viselni. Néhány különböző blúzzal, egy könnyű nyári ruhával és egy olcsó úti ruhával, helyesen alkalmazva viselésüket, mindenhol megjelenhet, csinos háziruháival pedig megkímélheti amazokat.

Szomorú kép, ahol az anya és a leány felpiperézve jár, az apa és fiú pedig kopott ruhájukkal kénytelenek elbújni. Az egész család ruházatában meg kell az összhangnak lenni. Az egész családnak tehát mindenkor tisztességes ruhában kell járni, mivel pedig venni oly nehéz, nagyon meg kell minden ruhadarabot becsülni. Gondozással a ruha kétannyi ideig eltart, de a tisztítását nem szabad cseléd kezére bízni, vagy aki bír is olyan ügyes cseléddel, azért ügyelni kell reá, hogy a porolásnál ne törje össze a gombokat, ne tépje ki a szövettel együtt az akasztókat és ne koptassa ki egyetlen keféléssel a ruhaaljakat…”

És akkor lássuk, ki nyerte a legutóbbi bejegyzésben felajánlott könyvet?………………………….. Czanka Anita!!!!!!!!!!

Gratulálok! Járjunk – vagy induljunk – együtt a környezettudatosság útján, de közben ügyeljetek nagyon a cselédekre, nehogy összetörjék a gombokat!

You May Also Like

1 Comment

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

%d blogger ezt szereti: