30 éves ősz

Elővettem a régi naplóimat. Nézegettem a gyöngybetűs gyerekbejegyzéseket és a nagylányos töprengéseket. Az a régi lány is én vagyok, a legtöbb sorral most is tudok azonosulni. Az 1989-es diáknaptár éppen húsz éves! Áááá, dehogy húsz – harminc! Szóval harminc évvel ezelőtt 12 éves voltam, és a mezőfalvi általános iskolába jártam. Fő tevékenységem a tanulás és a barátnőzés volt, de a szobámban is sok időt töltöttem a magam kis világában, például naplóírással. Folyamatos késztetést éreztem a szobám átrendezésére: a bútorok sokszor hónapról-hónapra más helyre kerültek, a kaktuszaimmal és a kincseimmel telezsúfoltam a fél szobát, és a fal teljesen tele volt plakátokkal. Meztelen felsőrészes szépfiúk plakátjaival, és tengerparti naplementékkel!!! Húúú.

Hogy mit találtam a 89-es naplóm őszi lapjain? Érdekes dolgokat! Szeptember 5-én lett új autónk, egy homokszínű, 1300-as Lada. A tanév első jegyét fizikából kaptam, 5-öst. Az osztálytársaimmal találtunk egy búvóhelyet, az egyik nagymama lakatlan vályogházát. Hihetetlen lelkesedéssel álltunk neki mi, lányok, hogy berendezzük! Az iskolával szotyolát rakodtunk egy teherautóról pénzért, és gesztenyét szedtünk a temetőben. A szomszéd Annival Dunaújvárosban táskát vettünk és hajcsatot. Az őrsöknek gyalogos kilométergyűjtő versenyt hirdettek az iskolában, mi beneveztünk. Bő miniszoknyát készültem varratni, nagyon vágytam rá! Az Alföld című verset kaptuk tanulásra: a naplóm szerint szenvedtem tőle, mindig összekevertem a versszakokat. November közepén az iskolában discot szerveztek: vívódtam, hogy elmenjek-e, mert szoknyában szerettem volna menni, de rajtam kívül senki más nem akart abban lenni. Esténként a Nők a pult mögött sorozatot néztem. Csapattanács és rajgyűlés is rendszeresen volt, írtuk-rajzoltuk a rajnaplót, és készültünk a decemberi seregszemlére. Ebben az évben november 23-án esett az első hó – ennek örömére azon a napon nem feleltünk fizika órán! Mamival fogszabályzóra mentem Fehérvárra. A hangulatom változékony volt, november végén ezt írtam: „Már unok mindent. Délután összepakoltam a szobában, utána hülye tanulás. …”

A decemberi – ádventi? – jegyzeteim a következők: „Csütörtökön értékelő csapattanács! Hazánk Magyarország vetélkedő! Barátunk a könyv vetélkedő! Rajnapló! Rőzseláng! Karácsony Kupa! Bélyeget venni! A fenyőünnep kedden lesz, egyenruhában kell jönni, gyertyát kell hozni! Meg lehet ajándékozni egymást. Raj-szépségkirálynő választás! Kedd délután disco, mindenki jöjjön!” … Hahó! Valaki emlékszik? (Vajon mi az a rőzseláng???)

Hát újraindulásnak ennyit arról a régi, édes, kedves gyerekőszről… Szép utolsó őszi napokat kívánok! J

You May Also Like

6 Comments

  1. Cuki! Látom, nem unatkoztál, mindig történt valami izgalmas veled. Milyen jó, hogy meg is örökítetted ezeket!

  2. Örülök, hogy újra itt vagy. Milyen jó, hogy felirtad a dolgokat akkoriban, ma már biztosan nem emlékeznél ilyen pontosan rájuk. Értékes emlékek lettek belölük.
    A “Nök a pult mögött” decemberi epizódját mindenkinek ajánlom megnézni. A kedvenc részem.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

%d blogger ezt szereti: